USDA подобри прогнозата за износ на украинска пшеница с над 10%

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

2/3 от добитата в Украйна царевица също ще бъде изнесена

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) повиши прогнозата си за износа на пшеница от Украйна през 2023/24 г., се вижда от данните, публикувани в януарския доклад на департамента.

По този начин анализаторите увеличават оценката на износа на пшеница от Украйна с 1,5 милиона тона – до 14 милиона тона, което е ръст от над 10% – благодарение на високите нива на износ за Европейския съюз.

Въпреки увеличението обаче на годишна база се отчита спад с около 22% поради проблемите с износа за Африка и Азия от дълбоководни морски пристанища.

В същото време експертите повишават оценката за реколтата от пшеница в Украйна с 0,9 милиона тона до 23,4 милиона тона за миналата година.

Световната реколта от пшеница се прогнозира на ниво от 784,9 милиона тона (+1,9 милиона тона), търговията — 213,3 милиона тона (+2,29 милиона тона).

Експертите на USDA остават непроменени прогнозите за реколтата и износа на украинска царевица – съответно 30,5 милиона тона и 21 милиона тона.

В същото време оценката на световната реколта от царевица е увеличена с 13,7 милиона тона до 1235,73 милиона тона, а прогнозата за световната търговия е намалена с 0,6 милиона тона до 198,5 милиона тона.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА