USAID ще оценява пазара на земя в Украйна, отпуска 1,5 млн. долара

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Получените данни ще се използват за оптимизиране на пазара и за подобряване на законодателството

На 15 декември 2022 г. Програмата за развитие на земеделието и селските райони (АГРО) на USAID обяви конкурс за субгрант за извършване на аналитична оценка на развитието на пазара на земя и въздействието му върху продоволствената сигурност, привличане на инвестиции в селскостопанския сектор и възстановяване на общности и държави.

Това се казва в съобщение на Министерството на аграрната политика и храните на Украйна.

„Очаква се в резултат на изпълнението на субгранта да бъдат получени данни и заключения за състоянието на пазара на земя и динамиката на цените на земята като основно средство за производство в селското стопанство, които ще бъдат използвани за оптимизиране на пазарът на земя, по-специално вторият му етап с участието на юридически лица и получаването на „дълги“ заеми, както и отразяват регионалните характеристики и влиянието на войната върху селскостопанския сектор, продоволствената сигурност и икономическото възстановяване на страната и общностите.

Продавачите и купувачи на земя, инвеститорите, банковият сектор ще могат да използват тези данни и изводи, за да се ориентират в цените на земята и тенденциите в тяхното изменение, местните власти да формират планове за продажба на арендни права и приходи в бюджетите, публичните власти да приемат законодателство. Въз основа на този анализ ще бъдат изготвени и препоръки за подобряване на законодателството на пазара на земя.

Предвижда се в проекта да бъдат вложени до 5,5 милиона гривни (около 1,5 млн. долара) чрез един субгрант. Окончателната сума обаче ще зависи от дейностите по подгрантовете и резултата от преговорите и може да бъде по-ниска или по-висока от тази оценка. Очаква се продължителността на субгранта по това споразумение да не надвишава 12 месеца. Ориентировъчната дата за стартиране на дейностите по резултатите от този конкурс е 15 февруари 2023 г.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама