До утре всички едри преживни животни в страната трябва да бъдат ваксинирани срещу нодуларен дарматит. Това съобщават от БАБХ. Към момента всички говеда, които са идентифицирани и данните им са въведени в системата ВетИс са ваксинирани. Животните, които не са регистрирани и ваксинирани до утре ще се считат за укрити от собствениците им и при констатиране на огнище на Заразен нодуларен дерматит ще подлежат на унищожаване без обезщетяване.
БАБХ променя извънредните изисквания при транспорт, преработка и реализация на животни, месо, мляко и произведените от тях продукти заради болестта Заразен нодуларен дерматит. Забранява се придвижването и транспортирането на ЕПЖ, които не са ваксинирани.
Разрешава се придвижване и транспортиране на ваксинирани животни, включително и неваксинирани под 6 месечна възраст, родени след 5 юли от защитени майки, при условие, че са изминали най-малко 28 дни след извършване на обработката в обекта на произход. Въвеждането на нови животни в стопанства се допуска при условие, че наличните в обекта говеда са ваксинирани, като са изминали най-малко 28 дни от третирането, или 28 дни от заключителната дезинфекция, ако в обекта е констатирано огнище на заболяването.
Клането на едри преживни животни може да се извършва в месодобивни предприятия на територията на цялата страна, а върху месото на закланите животни се поставя здравна маркировка с форма „диамант”. Върху опаковките на месните заготовки, вътрешностите и месните продукти (с изключение на консерви), в които има вложено месо с произход България също се поставя идентификационна маркировка с форма „диамант”. Добитото месо и продукти от тях се реализират само на територията на страната.
На стерилизираните месни продукти (стерилизирани консерви), произведени от месо, добито от крави, се поставя идентификационна маркировка с овална форма. Върху месните заготовки и месните продукти, които не са от България се поставя идентификационна маркировка с овална форма, при условие, че са произведени, съхранявани и с тях е боравено без да влизат в контакт с месо от ЕПЖ и месни заготовки, в които има вложено месо с български произход. Те могат да се реализират на територията на страната с търговски документи, а в други държави членки и трети страни се придружават от сертификат по системата “TRACES”.
Мляко, добито от ЕПЖ на територията на България може да се използва за човешка консумация и за производството на млечни продукти, само след пастьоризация. То, както и млечните продукти, могат да се реализират с търговски документи.