Швейцарското посолство в София представи традиционни български фермерски храни вчера на официалния прием за националния празник на Швейцария. Гостите са дегустирали овче, биволско и козе прясно и кисело мляко и сирене, кашкавал, сладка от горски плодове и биологичен билков мед от НАТУРА 2000 зони в Западна и Централна Стара планина.
Идеята на Швейцарското посолство да предлага на своите приеми дегустация на натурални фермерски храни от Балкана започна през 2014 и вече се превръща в традиция. Дребни и малки производители от Балкана, сред които и фермерите, показали снощи своята продукция са подпомогнати по проекта „За Балкана и хората“ да стигнат по пазара със своите продукти и да популяризират екотуризма. Проектът въведе също и иновативни схеми като Плащане за екосистемни услуги, с които се насърчават ползите за местния бизнес от опазените пасища и водни екосистеми. Наскоро „За Балкана и хората“ бе отличен с Наградата НАТУРА 2000 на Европейската комисия за това, че показва как опазването на природата и икономическото развитие могат да вървят ръка за ръка, от полза и за природата, и за хората в селските райони.