Украйна планира да подпише споразумение за достъп на стоки до пазара на ЕС до края на годината

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Всички стъпки, предприети от Европейския съюз за либерализиране на търговията с Украйна, направиха възможно насочването на по-голямата част от търговията към пазара на ЕС, се казва в изявление на Министерството на икономиката на Украйна

Украйна, въпреки войната, увеличи износа за ЕС миналата година до $27,9 млрд. Това беше постигнато благодарение на либерализацията на търговията – премахването на квотите и митата, както и разрешителните за автомобили за периода на военно положение, заяви първият вицепремиер – министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко.

„Всички стъпки, предприети от Европейския съюз за либерализиране на търговията с Украйна, направиха възможно насочването на по-голямата част от търговията към пазара на ЕС. Според резултатите от 2022 г. 55% от взаимната търговия се пада на европейските страни. Ще продължим да работим, за да гарантираме, че ЕС разширява регулациите, които позволяват на Украйна да търгува без квоти и тарифи. Предвид условията, в които работи украинският бизнес, това би било много важна подкрепа за Украйна на икономическия фронт“, каза Юлия Свириденко.

Освен това тя подчерта, че това е междинен етап между Споразумението за свободна търговия и пълноправното членство в ЕС. На първо място, говорим за еднакви права на Украйна с други страни-членки на ЕС във всички области – движението на стоки (Споразумение за достъп на украински стоки до пазара на ЕС (ACAA), телекомуникации, енергетика, митници, храни безопасност и др.

„До края на годината Украйна планира да подпише споразумението ACAA. Това означава, че цялото промишлено производство ще работи според правилата на ЕС, което означава, че ще бъде от полза за европейския бизнес да разположи производство за пазара на ЕС на територията на Украйна“, се казва в изявление на министерството.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА