Украйна ограничи продажбата на царевица заради ниските цени

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Големи пазарни играчи си дадоха пауза в търговията с царевица, активни са малките и средни търговци, коментират експерти

Украинската царевица на световните пазари се продава по-евтино от американската и аржентинската с 20 долара на тон, така че местните фермери започнаха да ограничават продажбата на това зърно, съобщават анализатори пред местни медии.

„Украйна активно търгува с царевица, през януари-февруари вече са договорени значителни обеми. Пазарните оператори се опасяват, че предлагането на царевица от Аржентина ще се увеличи на световния пазар, а в следствие на това ще се влошат условията за продажба на украинско зърно. На база CIF (уговорено пристанище) цените рязко паднаха, тъй като предлагането на украинска царевица е високо, а търсенето й е ниско. На пазарите в Европа украинското зърно условно се търгува при 200-210 долара за тон, докато царевицата от САЩ се търгува при 220 долара за тон. Разликата от 20 долара на тон е необичайно голяма. Украинската царевица е твърде евтина на световните пазари в сравнение с американските и аржентинските аналози и няма обективни причини за такъв дисбаланс“, обясняват експерти.

В същото време пазарът на СРТ (до уговорено местоназначение) в момента е неактивен по отношение на търговията, затова много фермери държат царевицата на склад и не искат да я продават на ниски цени. В пристанищата на Одеса цените на условията на СРТ са в диапазона от 147-155 долара, в малките дунавски пристанища – 150-155 долара на тон.

„Големи пазарни играчи си дадоха пауза в търговията с царевица, активни са малките и средни търговци. Тъй като цените при условията на СРТ са толкова ниски, че правят търговията с царевица неизгодна за обикновения фермер, много фермери са готови да отложат продажбата на царевица за лятото или дори да я отложат за следващия сезон. И въпреки че Украйна има значителни запаси от царевица – около 17 милиона тона, наличният обем за продажба е открит въпрос”, отбелязват анализаторите.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА