Украинските фермери увеличиха приходите от износ въпреки войната и блокадата на пристанищата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Делът на агроизноса се увеличава до 46% от общия размер на експорта

Делът на продуктите на агропромишления комплекс на Украйна в приходите от износ на страната според резултатите от първите 8 месеца на 2022 г., въпреки настоящите нестабилни условия, са се увеличили до 46%, съобщава асоциацията “Украински клуб на аграрния бизнес”. За същия период на миналата година тази цифра е била 36%.

От асоциацията обръщат, че за 8 месеца на 2022 г. Украйна успя да генерира приходи от износ в размер на $29,1 млрд., което е с 31% по-малко от същия период на миналата мирна година.

„През януари 2022 г. приходите от износ възлизат на $6,0 милиарда, което е с 53% по-високо от същия показател за предходната година. През март вече се наблюдава значително намаление на приходите от износ поради блокирането на морските пристанища от руските войски. От август започна съживяване благодарение на работата на зърнения коридор, но не е толкова значително, колкото бихме искали“, казва анализаторът Светлана Литвин.

Ниската цена на украинската селскостопанска продукция в сегашните условия и необходимостта украинската страна да поеме всички логистични и застрахователни разходи ограничава износа. Но значителният интерес на световната общност към украинската селскостопанска продукция и нейното количество в Украйна, което значително надвишава вътрешните нужди, оставя сектора като една от малкото индустрии, които продължават да генерират валутни приходи, да осигуряват работни места и да пълнят бюджета с данъци, коментират още от асоциацията на аграрния бизнес в Украйна.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА