Специалистите на Фонда за биомедицински изследвания в Атина са анализирали състава на гръцкото сирене фета на молекулярно ниво и са разкрили в детайли хранителните свойства на този традиционен продукт за Гърция.
Обект на изследване на учените са били проби от фета, произведени в регионите на Гърция с „защитено наименование за произход“ (ЗНП). В резултат на молекулярния анализ, използващ новаторски методи е установено, че всички сортове на това сирене съдържат общо 489 различни вида протеини, съобщава The Greek Observer.
Протеините, идентифицирани във фетата, имат положителен ефект върху човешкото здраве. Така че, в сиренето има органични вещества, които помагат за укрепване на имунната и нервната системи, поддържат бъбречната функция, спомагат за нормализиране на кръвното налягане и намаляват нивата на холестерола. Друга полезна характеристика на продукта е неговото антимикробно действие. Като се има предвид голямото количество протеини, фета е един от най-богатите протеинови сирена в света, твърдят гръцки учени.
От 2002 г. насам този продукт е защитен от законодателството на ЕС относно наименованието за произход, следователно само сирене, произведено в Гърция, може да се нарече фета.
Фетата е неразделна част от гръцката кухня. Това сирене е направено от овче мляко с възможност за добавяне на козе мляко.