Учени у нас изследват може ли да се правят опаковки от билки и зеленчуци

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Разработени са и четири варианта на ядивни филми, които могат да се ползват в опаковането на храни

Разработка на нови методики за създаване и изследване на опаковки от биологично-базирани ресурси – това показаха учени по Научна задача 3.2.1. от Работен пакет 3.2. „Запазване на хранителните качества на продуктите чрез иновативни опаковки“. Работният пакет е част от Компонент 3 на Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ (ННП-ХРАНИ). Постигнатите резултати по време на отчитания период между ноември 2021 г. и ноември 2022 г. са изследване антибактериалната активност на екстракти от  чубрица, мащерка, жълт кантарион, вишна, карамфил и смрадлика. Изпълнител на задачата е Институтът по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия.

Изследванията показват, че смрадликата и мащерката показват най-добри резултати по отношение на спирането на растежа на опасни микроорганизми.

Също така са получени и опаковъчни филми с растителни екстракти с антибактериално действие. Получени са композитни (алгинат-пектин), желатинови и колагенови филми с включени в тях растителни екстракти. Установено е, отсъствие на статистически значима промяна във физикохимичните показатели, абсорбцията на вода и общи разтворими вещества. При филмите с екстракти се отчита значимо повишаване на бариерните свойства към светлината.

Екипът от учени прави и микробиологичен анализ на филмите с включени екстракти. Филмите с екстракт от смрадлика проявяват най-висока антибактериална активност.

Разработени са и четири варианта ядивни композитни филми от алгинат/пектин/арабска гума, съдържащи антоцианини от арония и черен морков в различни съотношения.

Дейностите, които се предвиждат за следващ етап, са допълнително изследване на всички опитни серии биополимерни филми с включени екстракти за оптични свойства и антиоксидантна активност. През този период екипът ще обобщи получените експериментални данни и ще подготви участие в научна конференция и статия за Czech Journal of Food Sciences, информират още от Селскостопанска академия.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА