Учени у нас изследват може ли да се правят опаковки от билки и зеленчуци

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Разработени са и четири варианта на ядивни филми, които могат да се ползват в опаковането на храни

Разработка на нови методики за създаване и изследване на опаковки от биологично-базирани ресурси – това показаха учени по Научна задача 3.2.1. от Работен пакет 3.2. „Запазване на хранителните качества на продуктите чрез иновативни опаковки“. Работният пакет е част от Компонент 3 на Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ (ННП-ХРАНИ). Постигнатите резултати по време на отчитания период между ноември 2021 г. и ноември 2022 г. са изследване антибактериалната активност на екстракти от  чубрица, мащерка, жълт кантарион, вишна, карамфил и смрадлика. Изпълнител на задачата е Институтът по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия.

Изследванията показват, че смрадликата и мащерката показват най-добри резултати по отношение на спирането на растежа на опасни микроорганизми.

Също така са получени и опаковъчни филми с растителни екстракти с антибактериално действие. Получени са композитни (алгинат-пектин), желатинови и колагенови филми с включени в тях растителни екстракти. Установено е, отсъствие на статистически значима промяна във физикохимичните показатели, абсорбцията на вода и общи разтворими вещества. При филмите с екстракти се отчита значимо повишаване на бариерните свойства към светлината.

Екипът от учени прави и микробиологичен анализ на филмите с включени екстракти. Филмите с екстракт от смрадлика проявяват най-висока антибактериална активност.

Разработени са и четири варианта ядивни композитни филми от алгинат/пектин/арабска гума, съдържащи антоцианини от арония и черен морков в различни съотношения.

Дейностите, които се предвиждат за следващ етап, са допълнително изследване на всички опитни серии биополимерни филми с включени екстракти за оптични свойства и антиоксидантна активност. През този период екипът ще обобщи получените експериментални данни и ще подготви участие в научна конференция и статия за Czech Journal of Food Sciences, информират още от Селскостопанска академия.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама