Учени представиха най-добрите местни сортове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

От Селскостопанска академия твърдят, че това би добавило стойност в продукцията на стопаните

Учени и стопани да залагат на повече местни сортове, това е една от основните идеи, която се прокарва и в Националния стратегически план, за да могат фермерите да се върнат към сортовете, които са изпитани и съобразени с климата. Това бе и един от основните изводи от семинара по време на международното изложение АГРА 2022 “Нови агроекологични мерки в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. и иновативни решения при прилагането им”, организиран от Селскостопанска академия и Министерство на земеделието, според заместник-министър Момчил Неков целта е българското производство да добави стойност на продуктите си.

„Ще работим максимално, за да постигнем добавена стойност и видимост на българските продукти и осигуряването на достъп до пазари“, категоричен бе той. „Една от първите мерки е чрез схемите „Училищен плод” и „Училищно мляко”. Тук целта е да имаме 100% български продукти, защото тези схеми са насочени към това да информират за ползите от здравословното хранене. Потребителите търсят българския вкус, но сортовете са от други държави. В Стратегическия план вече са осигурени средства по интервенцията за насърчаване на български сортове, които да са и устойчиви към климатичните условия”, каза заместник-министър Неков. Той допълни, че целта е да се възстанови търсенето на родни продукти от български сортове и посадъчен материал, като целият процес да е диктуван от желанието на потребителите. „Водим разговори, защото Изпълнитената агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) трябва да сертифицира тези сортове и те да бъдат произведени и засадени с подкрепа по тази агроекологична мярка“, заяви Момчил Неков.

„Селскостопанската растителна продукция, която в момента България произвежда като брутна добавена стойност е 3 млрд. лева следва да се знае, че преработената продукция би била на стойност 30 млрд. лева. За съжаление 50% от тази продукция се изнася като суровина. Реално не можем да затворим цикъла и да направим тази добавена стойност, но това е потенциал, който България има”, коментира проф. д-р Виолета Божанова, заместник-председател на Селскостопанска академия.

По думите й, икономическите ползи от използването на национално селектирани сортове и семена са: икономия на ниво стопанство, поради заместване на вноса на по-ниски цени; допълнителни приходи за износ; по-евтини суровини за хранителната индустрия и други.

От ИЗК „Марица“ представиха нови, подобрени сортове пипер, домати и краставици. „Един от сортовете, който дава добри резултати е пипер „Стряма”, независимо оранжерийни, ранно или средно ранно производство. Един от нашите нови сортове е „Ивайловска капия”. Той се налага изключителни добре през последните години, заради високите добиви и подобрените морфологични характеристики на плода, както и добрите предпоставки за преработка.”, разказа проф. д-р Даниела Ганева, директор на Институт по зеленчукови култури ”Марица”.

Овощни сортове, подходящи за отглеждане в условията на България –  с тях запознаха проф. д-р Стефан Гандев, гл. ас. д-р Мариета Нешева и гл. ас. д-р Светослав Малчев от Института о овощарство. Сред тях е сорт слива „Стенлей” – със средноедри плодове, подходящ за свежа консумация и всякакъв вид преработки.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА