Вторият най-голям световен преработвател и търговец на месо, базиран в САЩ – Tyson Foods, наскоро обяви, че затваря две от предприятията си за преработка на свинско месо и едно за говеждо, с цел ограничаване разпространението на COVID-19. Това създава сериозни нарушения по веригата на доставки, както по отношение на изкупуването на животни, така и на предлагането на месо в търговската мрежа. Очакваният недостиг ще задържи високи цените при всички видове месо.
Частно складиране на месо предлагат от Европейската комисия
Поддържането на баланса на пазара на месо в ЕС в дългосрочен план е основна цел на оповестената от ЕК мярка за частно складиране на месо от едър рогат добитък, овче и козе месо за период от 90 до 150 дни, която предстои да бъде одобрена. Тази мярка ще задържи цените на месото в близка перспектива и ще гарантира наличности при положение, че проблемите по-веригата се усложнят.