Турция въведе регистрационен режим за износа на доматени консерви и пюре

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Турция ограничи износа на доматени консерви и пюре, за да поддържа ценова стабилност на вътрешния пазар. Решението влезе в сила миналата седмица в сряда.

Списъкът на ограничените за износ продукти включва продукти, получени от първичната преработка на домати. Според решението на Министерството на търговията, освен домати, вече няма да изнася и доматено пюре, например. Всъщност е забранено да се изнасят домати под каквато и да е форма, с изключение на домати, консервирани в оцет.

Ходът на Турция идва на фона на потенциална криза с доматите. Недостигът на домати ще се усети силно в предстоящия период, след като производството беше прекъснато в Европа тази година поради нарастващите разходи за енергия. В резултат износът на домати от Турция се увеличи, както и търсенето.

Представители на индустрията предупредиха, че с увеличеното експортно търсене цените на доматите в Турция може да се повишат до 50 турски лири (5.34 лева) за килограм.

Министерството на търговията на Турция обяви, че възходящата тенденция в износа на доматено пюре ще продължи. „За да се поддържа балансът между вътрешното/международното търсене и ценовата стабилност, като се вземе предвид динамиката на вътрешния пазар и потребителската инфлация, мерките, свързани с износа трябва да бъдат взети незабавно“.

Европейските държави са основният пазар за домати от Турция, включително и нашата страна.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА