Turkstat обяви увеличение от 19,51% в Индекса на производствените цени за последните 12 месеца
Цените на месото в Турция са се увеличили спрямо последното тримесечие на 2020 г., съобщи Турският статистически институт (Turkstat). Индексът на производствените цени на селскостопанските продукти (селско стопанство-PPI) се увеличава с 23,35 % годишно и 1,46% месечно, се посочва в прессъобщение на Turkstat, предаде EuromeatNews.
В сравнение с предходния месец по сектори; продуктите от селското стопанство, лова и свързаните с тях услуги са нараснали с 1,44%, горските продукти и свързаните с тях услуги са нараснали с 3,39%, а риболовните продукти и другите риболовни продукти са намалели с 0,23%.
По отношение на месечните промени по основни групи; живите животни и животинските продукти са се увеличили с 0,39%, нетрайните насаждения са се увеличили с 5,62%, а многогодишните култури са намалели с 5,02%.
Секторът на птицевъдството е свидетел на най -големия годишен ръст на цените с 44,02%, следван от говеда (22,02%) и овце и кози (20,12%).
През август производството на пилешко месо достигна 192 522 тона (+22,9%), производството на кокошки яйца е 1,6 милиарда единици (+0,8%), докато пуешкото производство намалява с 7,5%през август в сравнение със същия месец на предходната година.