Туртата: боднете в градината най-полезното цвете

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Сее се директно навън или си направете разсад

При планирането на новите насаждения в градината си е добре да не забравите да включите в списъка и туртата, или тагетес, която лесно ще отгледате от семена. Това цвете изглежда много красиво в букет и дори в салата, заради наситените краски на жълтите и оранжевите си цветове. Сред главните достойнства на тагетесите обаче е ползата им за здравето на почвата и растенията от болести и неприятели.

 

Преборете нематодите

Има много видове наметоди, които се хранят с корените на растенията и по този начин разболяват целите растения. Сред най-опасните са галовите нематоди, които блокират правилното хранене на културите. Сред най-нападаните от галови наматоди култури са картофите, доматите и други култури, които нападнати бавно пожълтяват, увяхват и се случва да загинат.

Ако сред почитателите на екологичното земеделие, вероятно сте чели за ползата от туртата в тази борба. Засаждането на културата на местата, където има зараза от нематоди, е сред начините за борба с тях. Тагетесите се засяват на проблемните участъци и се закопават в почвата в края на лятото. Разлагайки се в нея, те отделят тиофен – инсектицид, който унищожава нематодите.

билки, рецепти, Agrozona.bg

Сред зеленчуците

Тагетесите успешно могат да се преборят и с някои насекоми, които вредят на зеленчуците в двора. Заради миризмата, която отделят те, предпазват съседните култури от такива вредоносни насекоми, като белокрилка, зелев молец и др. Можете да настаните турта редом с картофи, зеле и домати, боднете и в розариума.

Трябва да знаете, че освен прогонващи функции туртата привлича полезните насекоми, които могат да опрашат засадените растения в близост.

 

Засейте ги навреме

Тагетесите се отглеждат чрез директно засяване в почвата или чрез производството на разсад. Трябва да имате предвид, че мексиканските или африкански тагетеси са устойчиви на засушаване, докато френските понасят по-влажни и прохладни условия.

Чрез разсад се отглеждат високите мексикански типове тагетеси. Семената се сеят в помещение около месец преди последните студове във влажна почва, като леко се притъпкват в пръстта и се посипват с тънък слой субстрат отгоре. Поддържа се температура от 24-27 градуса и се опръсква редовно с вода. Пониците се появяват след 7-10 дни. При пренасяне на постоянно място внимателно полейте всяко растение.

Френските тагетеси се садят от пролетта, когато са преминали и последните студове до средата на лятото: навън те покълват лесно, както и в стаята. Почвата трябва да е рохкава, влажна, като семената се поставят на 3 см едно от друго и на толкова на дълбоко.

 

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements