Цвеклото няма нужда от напояване през втората половина на август

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Най-важна работа след прибирането на зърното от есенниците си остава дълбоката обработка на освободените площи. Августовската оран е най-качествената и за да е така, тя трябва да е придружена с полагащото се органично и минерално торене, съветват експертите на Националната служба за съвети в земеделието.

Сухото и горещо августовско време принуждава стопаните да прибягват по-често към напояване. Водата несъмнено ще увеличи добива от царевицата, но през втората половина на месеца може да се окаже вредна за цвеклото. Тя ще намали захарнотно съдържание и ще влоши технологичните качества на кореноплодите.

Настъпва времето за прибиране на някои полски култури като соята, фасула и други. Много е важно да се определи точно времето за прибиране. От това ще зависи качеството на продукцията, годността й за съхранение, преработка или пряка употреба. Бобовете на соята трябва да придобият ръждивокафява или сребристожълта окраска, семената да са твърди, а листата да са започнали да изсъхват, за да се каже, че е време за прибиране. На фасула много добре ще се отрази изсушаването му на слънце. Ако се  съхрани с влага повече от 14 %, зърната няма да запазят белия си цвят, а ще пожълтеят. Не е изключено при такава влажност да се развият и плесени.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама