Европейците се превръщат в градинари, тестват над 1000 сорта фасул

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

За трета поредна година международен научен проект помага да се оценят характеристиките на бобовите култури

За трета поредна година международният научен проект „INCREASE Citizen Science Experiment“ призовава всички граждани, заинтересовани в отглеждането на растителни култури, да се присъединят към култивирането на нови сортове фасул, съобщават от Центъра по растителна и система биология и биотехнология.
Всеки, който притежава смартфон и тераса, градина или обработваема земя, както и необходимия ентусиазъм за отглеждане на различни сортове фасул, може да се регистрира за участие в проекта не по-късно от 28 февруари 2023 г.
През предходните две години хиляди ангажирани граждани от 27 европейски държави участваха в този експеримент, чиято цел е запазване и подобряване на биоразнообразието в Европа. Тази година всички заинтересовани граждани могат да се регистрират за участие през специалното мобилно приложние „INCREASE CSA“.
Всеки участник ще получи семена от шест различни сорта фасул, които да отглежда, докато документира тяхното развитие чрез качване на снимки и оценяване на конкретни характеристики в приложението „INCREASE CSA“. Това ще подпомогне научния екип на проекта да оцени характеристиките на над 1000 сорта фасул, с цел да се подобри биоразнообразието в Европа.
Мобилното приложение „INCREASE CSA“ е безплатно за изтегляне от всички цифрови платформи и се предлага на различни езици. Всеки участник в проекта може да се регистрира и да използва приложението, за да документира всички свои наблюдения през периода на отглеждане.
Основната цел на проекта е да валоризира биоразнообразието и да насърчи отглеждането и консумацията на бобови култури в Европа. Експериментът се ръководи от принципите на Европейската комисия за: „отворена наука, отворени иновации и отвореност към света“, възползвайки се от цифровите технологии, за да направи науката и иновациите по-глобални.
Краен срок за регистрация и участие в проекта e 28 февруари 2023 г.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама