Кметът на Каварна Цонко Цонев е представил суджук от миди по време на Празника на горнооряховския суджук. Той е донесъл няколко тави с миди и е готвил на място в градската градина. Това предаде радио “Добруджа”.
“За пръв път пробвам тази рецепта и се оказва, че е много сполучлива. Суджукът е от кайма, която направихме от предварително сварени миди, след това ги смляхме на кайма и сложихме няколко вида подправки”, е казал Цонев. Морските суджуци почти изместиха традиционния горнооряховски суджук от празника. На скарата община Каварна се представи и с мидени шишчета с различен вкус като най-нетрадиционните бяха подправени с кокос.
Междувременно кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев е разрязал гигантски 20-метров суджук изработен от “Родопа-96”. За изработването му технолозите са използвали 120 кг суровина. Суджукът е произведен от говеждо месо и подправки, по стара традиционна рецепта. На откритата сцена в парка през целия ден се изявяваха самодейни състави от Общината и гости.
Акцентът на кулинарния фестивал тази година е върху опазването на околната среда. Празникът се предава и на видеостена в центъра на Горна Оряховица. Най-интересна беше играта суджукарски дартс, при който се е търсел най-точният стрелец, който да уцели пресен суджук.
Празникът се провежда за втора поредна година в рамките на проект „Мостове към бъдещето”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Снимка: радио "Добруджа"