Подземната част е най-ценната
Полезното хранене няма да бъде същото без цикорията. Открита отдавна, обикновената цикория е диворастящо и културно растение, което краси и в същото време е лечебно. С небесносините си цветове ознаменува настъпването на истинското лято.
На съвременната трапеза цикорията може да се появи цялата, но най-често се сервират листата на салатната цикория в компанията на различни сосове и хапки. Ползата от тях е ясна: богати са на витамини и минерали, действат добре на черния дроб, като го очистват.
Листата могат да се варят, задушават, запичат. Надземната част се превръща в пикантна подправка на салати, зеленчукови и рибни ястия, супи и печива.
Младите зелени листа на цикорията, които могат да бъдат предварително избелени в земята по специален начин се използват за приготвянето на лечебни салати. Те са особено полезни за хора, болни от диабет, като им помага да свалят нивото на кръвната захар.
Полезни са и за приготвянето на различни настойки, които действат срещу заболявания на нервната система и кръвоносните съдове.
Корените на цикорията също са предпочитани от много хора. Те съдържат инулин, който се приема и като мощен пробиотик. От подземните части на цикорията можете да си приготвите сурогат на кафето, който в същото време е много вкусен. Рецептата включва добавянето на ръж, ечемик и други полезни билки, които предварително трябва да се изпекат във фурната.
Корените могат и да се запекат, като след това се включат и в различни салати и сиропи.
През есента, септември-октомври, когато надземната част на обикновената цикория повехне и умре, когато почвата леко се намокри от дъждовете, корените на цикорията внимателно се изкопават с лопата, стръскват се от пръстта и се измиват с хладка вода. Ако са дебели, те се разрязват и се поставят в негореща фурна.