Цените на зърното на световните борси падат в очакване на перспектива

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

У нас търговията е спокойна, отчитат експертите

Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават през седмицата, показват данните на експертите на Софийската стокова борса.

Единствено в САЩ и във Франция цената на хлебната пшеница се покачва минимално. Цената ФОБ (FOB – Free On Board – на границата на страната износител – бел. ред.) на хлебната пшеница в Чикаго се повишава с 2 долара до 252 долара за тон. Във Франция се покачва с 4 евро до 233 евро за тон. В Украйна пада със 7 долара до 225 долара за тон, а в Русия – с 5 долара до 245 долара за тон. Цената на царевицата в САЩ се понижава с 4 долара до 230 долара за тон, във Франция – с 6 евро до 205 евро за тон, в Русия и тази седмица остава без промяна – 228 долара за тон.

Ечемикът във Франция поевтиня с 13 евро до 222 евро за тон. Рапицата на борсата “Юронекст” (Euronext) също отстъпва – с 6 евро до 440,25 евро за тон.

Котировките на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам се движат надолу с 5 долара до 865 долара за тон.

Рафинираната захар за доставка през октомври също се понижава – със 17,40 долара, достигайки 740 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията през тази седмица е спокойна, отчитат експертите на борсата.

Котировките “продава” за хлебна пшеница тази седмица са от 532 лева за тон, купувачите обаче не са готови да плащат повече от 300 лева за тон, доставено до купувач (DAP). Фуражната пшеница се котира на 450 лева за тон, като покупки нямаше и през тази седмица. Фуражен ечемик се предлага на 330 лева за тон, а маслодаен слънчоглед от 770 до 650 лева за тон, като на 650 лева за тон се сключиха сделки. Всички цени са без ДДС.

На Софийската стокова борса продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890 лева за тон и на бяла рафинирана захар на 1940 лева за тон, както и на олио в бутилки на 1,95 лева за литър. Има и предлагане на жълт грах на начални цени от 1200 лева за тон без ДДС, и на зрял фасул на 2500 лева за тон.

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements