Цените на захарта се покачват до 10-годишен връх

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Европейските цени на захарта достигнаха 10-годишен връх в края на миналата седмица. Задава ли се и захарна криза?

Изтичащият октомврийски контракт на европейския фючърсен пазар в Лондон се търгуваше миналия четвъртък при 622 USD за тон. Много анализатори и търговци бяха изненадани от рязкото покачване на европейските цени на захарта, въпреки че цените пълзят нагоре още от около края на август.

Цените на захарта на световния пазар също се повишиха, но не толкова силно, колкото в Европа. Например, цената на захарта в Ню Йорк за октомври беше 18,18 цента за паунд. Това е с цент повече от август, но значително по-малко от май, когато цените бяха 20,50 цента и тогава достигнаха най-високото си ниво от 10 години.

И на физическия пазар цените не следват със същата скорост движенията на борсата. Въпреки че цените на захарта на европейския вътрешен пазар напоследък също се повишиха и са с около 15% по-високи от предходната година, те все още са далеч от борсовите цени от 450 евро за тон.

В Европа обемът на производството, очакван за 2022/23 г., е значително по-нисък от миналата година, което дама устойчива подкрепа на цените. Комисията предполага, че горещото и сухо време в Европейския съюз, третият по големина производител на захар в света, ще доведе до по-ниски добиви от захарно цвекло и намалено производство на захар .

Анализаторите от Czarnikow Group прогнозират производството на захар в Европейския съюз 27 и Обединеното кралство общо да достигне до 16,4 милиона тона, което би било с 1 милион тона по-малко от миналата година.

Това също означава, че ЕС може да се наложи да внася повече захар от очакваното. За ЕС 27 Комисията наскоро изчисли относително стабилен внос от 2,15 милиона тона и износ от поне 3,6 милиона тона, но това вероятно ще се промени.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА