Цените на украинския слънчоглед достигнаха есенния си максимум

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

След отпадането на забраната за внос у нас и в още европейски държави стойността на суровината може да отбележи ръст отново

Цените на търсенето на слънчоглед в Украйна към края на ноември достигнаха най-високите си стойности от началото на септември, се посочва в доклада на информационната агенция APK-Inform, това е улеснено от редица фактори. Сред тях са високото търсене от преработвателни предприятия, нарастващите цени и темпове на доставка на експортния пазар на слънчогледово масло през посочения месец, както и ограничаването на продажбата на суровини от фермерите, въпреки че участниците на пазара отчетоха постепенно нарастващо предлагане.

Максималните цени на търсенето традиционно бяха обявени в южната част на страната, както и в някои централни райони – 13500-14100 гривни (662 – 690 лв) за тон CPT. Въпреки това, за големи количества маслодайни семена, както и за суровини с високо съдържание на масло и високоолеинов слънчоглед, преработвателите са готови да плащат значително повече.

Минимални цени на търсенето бяха регистрирани в източната част на страната и на север, където беше възможно да се закупят суровини на цени, започващи от 12 400 гривни (610 лв) за тон CPT, а в някои случаи дори на по-ниски цени.

Анализаторите отбелязват, че през изминалата седмица ръстът на цените на слънчогледа се е забавил поради спад в цените на пазара за износ на слънчогледово масло. Освен това участниците на пазара отчитат увеличение на предлагането на маслодайни семена, което се дължи както на постепенното повишаване на привлекателността на изкупните цени за фермерите, така и на необходимостта земеделските производители да попълнят оборотния капитал преди новогодишните празници.

„В същото време участниците на пазара очакват премахване на забраната за внос на украински слънчоглед в България през декември, което може да увеличи търсенето на суровини на вътрешния пазар от износителите и отново да ускори ръста на цените“, прогнозират експерти.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА