Цените на свинското месо у нас достигнаха нивата от 2014 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Цените на свинското в България през юли достигнаха много високи нива. Последно през 2014 година е имало цени близки до 4000 лв./тон кланично тегло, като продължаване възхода на цената ще бъде трудно. Това се казва в анализ на експертите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

В момента цените в целия ЕС са на едни от най-високите си нива за последните години заради силния европейски износ, като те ще се задържат и това се очаква да стабилизира българската цена.

Ръст през 2016 г. има и в производството на свинско месо, като нараства броят на закланите угоени свине, а намалява броят на закланите други. Намалява и броят на закланите в стопанствата свине, макар че при свинското месо се наблюдава по-високо промишлено производство, като 94% от произведеното месо (в кланично тегло) е добито в лицензираните кланици.

Предвижданията на САРА за цените на основните групи меса са за задържане на цените на говеждото и птичето на нивата от предходните два месеца. Най-добро впечатление прави цените на говеждото, които от юни, 2016 г. са на нива под 3,50 лв/кг. Причините за това са, че през цялото това време вървеше по-силна продажба на млечни говеда, заради кризата с цената на млякото, както и на бракувани животни.

При дребен рогат добитък, както и при говедата, по-големият обем на месото се добива в стопанствата. И тук е регистриран малък ръст в произведеното месо – с 1%. През 2016 е произведено 11,784 хил. тона месо от дребен рогат добитък, а през 2016 11,677 хил. тона.

Продължава тенденцията по-голяма част от говеждото месо да се произвежда в стопанствата. Общо 86,1 хил. говеда са заклани в стопанствата, а само 32,4 хил. в кланиците за червено месо. Най-големия дял от закланите в кланиците говеда е на кравите (15,9 хил. животни) , следван от бикове и волове (8,2 хил.). Това предполага, че голяма част от тези животни идват от млечните стада.

През 2016 г. е отчетен спад на животните заклани в стопанствата, като от 112 хил. през 2015 г. през 2016 за заклани 86,1 хил. говеда, от който 71 хил. са телета. Това месо най-често се реализира чрез директни продажби и не попада в преработвателните предприятия и търговската мрежа.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА