Цените на свинското в България през юли достигнаха много високи нива. Последно през 2014 година е имало цени близки до 4000 лв./тон кланично тегло, като продължаване възхода на цената ще бъде трудно. Това се казва в анализ на експертите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
В момента цените в целия ЕС са на едни от най-високите си нива за последните години заради силния европейски износ, като те ще се задържат и това се очаква да стабилизира българската цена.
Ръст през 2016 г. има и в производството на свинско месо, като нараства броят на закланите угоени свине, а намалява броят на закланите други. Намалява и броят на закланите в стопанствата свине, макар че при свинското месо се наблюдава по-високо промишлено производство, като 94% от произведеното месо (в кланично тегло) е добито в лицензираните кланици.
Предвижданията на САРА за цените на основните групи меса са за задържане на цените на говеждото и птичето на нивата от предходните два месеца. Най-добро впечатление прави цените на говеждото, които от юни, 2016 г. са на нива под 3,50 лв/кг. Причините за това са, че през цялото това време вървеше по-силна продажба на млечни говеда, заради кризата с цената на млякото, както и на бракувани животни.
При дребен рогат добитък, както и при говедата, по-големият обем на месото се добива в стопанствата. И тук е регистриран малък ръст в произведеното месо – с 1%. През 2016 е произведено 11,784 хил. тона месо от дребен рогат добитък, а през 2016 11,677 хил. тона.
Продължава тенденцията по-голяма част от говеждото месо да се произвежда в стопанствата. Общо 86,1 хил. говеда са заклани в стопанствата, а само 32,4 хил. в кланиците за червено месо. Най-големия дял от закланите в кланиците говеда е на кравите (15,9 хил. животни) , следван от бикове и волове (8,2 хил.). Това предполага, че голяма част от тези животни идват от млечните стада.
През 2016 г. е отчетен спад на животните заклани в стопанствата, като от 112 хил. през 2015 г. през 2016 за заклани 86,1 хил. говеда, от който 71 хил. са телета. Това месо най-често се реализира чрез директни продажби и не попада в преработвателните предприятия и търговската мрежа.