Цените на слънчогледа падат до 600 лв. за тон в Украйна с ускоряването на жътвата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Само премахването на забраната за доставки на слънчоглед за Румъния и България ще вдигне стойността, коментират специалисти. Как обаче това ще повлияе на българския пазар?

Сухото и горещо време в южните райони на Украйна позволи да започне прибирането на слънчогледа, чиято реколта се увеличава благодарение на благоприятните условия за развитие на културите. Според GrainTrade през следващите 10-15 дни топлината с малко валежи ще ускори прибирането на реколтата и ще увеличи предлагането, което ще доведе до сезонно понижение на цените до ниво от 12 000-13 000 UAH/т (590-640 лв/тон) с доставка до завода срещу на фона на блокиране на износа на слънчогледово масло и шрот през пристанищата на Черно море.

Според анализаторите страните от ЕС, съседни на Украйна, вероятно ще удължат забраната за доставки на слънчоглед след 15 септември, което ще намали експортното му търсене, въпреки че миналата година активното търсене от ЕС поддържа изкупните цени на високо ниво.

Цените на растителните масла остават стабилни: палмово масло — $850-900/т; соя — 1100-1300 $/т; слънчоглед — $900-930/т с доставка до купувачите.

„Сезонното увеличение на предлагането на рапица и слънчоглед от нова реколта ще засили натиска върху цените, които ще останат в плен на ниското търсене от страна на преработвателите през октомври-ноември. Само премахването на забраната за доставки на слънчоглед за Румъния и България ще може да подкрепи котировката“, обясняват експерти.

Според Oil World (Германия) страните от ЕС са изнесли рекордните 963 000 тона слънчогледово масло от октомври до юни 2022/23 финансова година, което надвишава 2021/22 финансова година с 369 000 тона. През април-юни 2023 г. са изнесени 318 хил. тона олио, основно румънско и българско производство, в частност за Ирак – 104 хил. тона, Индия – 28 хил. тона, Мароко – 31 хил. тона, Южна Африка – 26 хил. тона.

В същото време през финансовата 2022/23 г. страните от ЕС значително увеличиха износа на рапично масло спрямо предходния сезон — от 249 на 562 хил. тона, от които 151 хил. тона са доставени за Китай, 177 хил. тона за Норвегия и 12 хиляди тона — за Пакистан.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements