Цените на храните стават тест за новото служебно правителство

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Събира се работна група, която ще търси начин за слагането на спирачка на поскъпването на изхранването у нас

Усилията на второто служебно правителство ще бъдат насочени към постигане на реални резултати в овладяването на цените на хранителните стоки, заяви министър-председателят Гълъб Донев по време на форум в столицата. Премиерът Донев отбеляза, че по негова инициатива днес в Министерския съвет ще се проведе работна среща с участието на министри и шефове на агенции.

В срещата ще участват вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на земеделието Явор Гечев, както и ръководствата на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция „Митници“, Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

Целта е да бъде представен анализ на образуването на цените, като спрямо резултатите от този анализ ще се търсят възможните решения за спирачка на покачването им.

Премиерът Донев беше категоричен, че независимо от вътрешната политическа неопределеност и турбулентната външна среда, правителството ще продължава усилията си за постигане на стабилност и предвидимост, за стимулиране на икономическата активност на българския бизнес и чуждестранните инвеститори.

Според последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата тенденцията на покачване на основните хранителни продукти се запазва. Спрямо предишната седмица индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,3% до 2,338 пункта, а от началото на годината нивото на индекса се вдига с 0,95% (от 2,316 пункта), отбелязват експертите. Поскъпват зеленчуци, вносни и местни плодове, млечни продукти и олио, показва статистиката на комисията.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА