Цените на храните бележат ръст в глобален мащаб

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Цените на основните храни в глобален мащаб през април се повишиха за трети пореден път, след тенденция на спад. Глобалният индекс на храните, отчитан от Организацията по прехрана и земеделие към ООН се повиши с около 0,7% през миналия месец и достигна 151,8 пункта, което е трето поредно увеличение и най-високо равнище от декември. Причината, според анализаторите, е силното поскъпване на растителните мазнини, чийто индекс скочи с 4,1% до 166,4 пункта.

Индексът на цените на зърнените култури също скочи с 1,5% до почти 150 пункта, а причината е най-вече увеличението в цените на царевицата.

Стойността на месото пък се увеличи с 0,8% до 146,6 пункта. При млякото се наблюдаваше натиск надолу с 2,2% до 127,4 пункта, а според анализатори причината е в това, че важните световни износители на масло и сирене оставиха на склад продукцията си.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements