Цените на основните храни в глобален мащаб през април се повишиха за трети пореден път, след тенденция на спад. Глобалният индекс на храните, отчитан от Организацията по прехрана и земеделие към ООН се повиши с около 0,7% през миналия месец и достигна 151,8 пункта, което е трето поредно увеличение и най-високо равнище от декември. Причината, според анализаторите, е силното поскъпване на растителните мазнини, чийто индекс скочи с 4,1% до 166,4 пункта.
Индексът на цените на зърнените култури също скочи с 1,5% до почти 150 пункта, а причината е най-вече увеличението в цените на царевицата.
Стойността на месото пък се увеличи с 0,8% до 146,6 пункта. При млякото се наблюдаваше натиск надолу с 2,2% до 127,4 пункта, а според анализатори причината е в това, че важните световни износители на масло и сирене оставиха на склад продукцията си.