Цените на агнешкото вървят нагоре

Златко Златков
Златко Златков
6 Минути

Гледните точки на овцевъди, месопреработватели и потребителители драстично се разминават

Десет дена преди Гергьовден цените на агнешкото продължават да вървят нагоре. Единствената му конкуренция в ценово отношение е вносът от Австралия и Нова Зеландия. Оказва се, че агнешкото в Гърция е по-евтино от това в България. Проблемът има няколко страни, като гледните точки на овцевъдите, месопреработвателите и потребителите драстично се разминават.

По информация на в. „Труд” агнешкото в Атина се предлага за около 6,34 евро за килограм, като може да се намери на промоция за 5,49 евро. За сравнение миналата седмица на Централните хали в София месото е вървяло по 15,90 лв/кг., а големите хипермаркети са предлагали четвърт агне за 13,90 лв/кг. Агнешкият бут в Стара Загора е достигнал цена от 17,20 лв. за килограм.

Според родните ни фермери агнешкото в Гърция е евтино, защото не изнасяме агнета за южната ни съседка. Стана ясно, че минали години гърците масово са изкупували български агнета, защото месото е крехко, но икономическата криза ги е принудила да се ориентират към по-евтини продукти. Тогава на българския пазар са се предлагали румънски агнета.

Овцевъдите твърдят, че търговците изкупуват агнешкото им на цени от 5.50 – 6 лв. за килограм живо месо, въпреки че има информация и за цени от 7 лв. Това е с лев-два по-евтино от минали години, когато изкупната цена е достигала 7.50 лв/кг. Истинската цена според стопаните е поне 7 лв/кг., но никой не давал толкова, а продукцията трябва да се реализира, за да не станат агнетата овце. Изниква въпросът как цената скача от 5.50 – 6 лв/кг. до около 16 лв/кг. по пътя от фермата до магазина. В същото време шефът на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов предупреди миналата седмица, че агнешко на цени над 12 лв. за килограм е чиста спекула.

На друго мнение са колбасарите. От Асоциацията на месопреработвателите смятат, че е напълно нармално да има двойна разлика между цената, на която е купено агнето от фермата и тази, която плаща всеки от нас в магазина. На няколко пъти председателят на организацията Кирил Вътев обяснява пред медиите, че теглото на животните може да падне двойно, след като агнето бъде одрано и почистено от карантията. Тези дейности трупали допълнителни харчове към транспортните разходи. От казаното излиза, че от купено от фермата цяло агне до магазина достига само половината.

В същото време на масовия българин му се налага да купува дълбоко замразеното и внесено още преди месеци агнешко от Нова Зеландия и Австралия. Цената му за поредна година подбива тази на нашите крехки агнета с 2-3, дори 5 лв. Килограм новозеландско агнешко върви по около 10 – 11 лв.

Родните производители предупреждават потребителите да не гледат само ниската му цена, а и качеството. Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев у нас се внася най-евтиното и най-некачественото месо. В интервю за Радио „Фокус” днес той сподели, че не се очакват аномалии в цените на агнешкото преди Гергьовден. Това негово изказване контрастира с действителността на пазара. Той призовава българите да купуват, за да се съживи българската икономика. Остава въпросът с какви средства да стане това?

Освен това преди две седмици Румен Георгиев, който е председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България за Пазарджик излезе с изказването, че живите агнета в България вече са свършили. Той обяви, че събраните данни от овцевъдството и търговията с агнета преди празниците показват, че още преди Великден живите агнета за продан в страната са били на привършване и за Гергьовден ще има дефицит на тази стока. Според специалистите до 2-3 години ще внасяме агнешко и овнешко месо от чужбина дори за курбани. Тяхното мнение е, че субсидиите за отглеждането на овце и агнета са ниски, по 28-30 лв. на животно, и младите фермери категорично отказват да създават и поддържат стопанства конкретно за тези животни, като изоставят поминъка на бащите и дядовците си. По информация на съюза на животновъдите овцете в България са намалели седем пъти през последните пет-шест години и сега са около милион.

И все пак цените у нас все още са далеч от тези в Западна Европа. В немските месарници агнешкият бут е вървял по 14,99 евро за килограм. В някои магазини там цената му е достигала 8,99 евро за килограм бутче. Във Франция килограм агнешко за Великден е вървяло по 33 лв., в Белгия – по около 25 лв., а в Испания – над 20 лв.

За поредна година ставаме свидетели на абсурда как цените на традиционни стоки се покачват преди празниците, вместо да се правят промоции, както в нормалните държави. Остава да следим ситуацията на пазара и да се надяваме, че здравият разум ще надделее.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements