Цената на яйцата в супермаркитети достигна до 52 ст./брой

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

През периода 30 ноември – 7 декември 2022 г. средната цена на едро на яйца – размер М за страната е без промяна на седмична база, докато при търговията на дребно като цяло се наблюдава леко поскъпване на яйцата, показват данни на Министерство на земеделието (МЗм).

Най-евтини са яйцата в Смолян, най-скъпи – в Бургас

В големите търговски вериги (ГТВ) яйцата – размер М се предлагат на цени от 0,40 лв./бр. (Смолян) до 0,52 лв./бр. (Бургас, Сливен и Ямбол). В почти цялата страна се регистрира увеличение на стойностите на седмична база, достигащо до 0,06 лв./бр. в Разград и Русе. Това води до повишение на средната цена за страната в ГТВ с 0,02 лв./бр., до 0,46 лв./бр.

Цените на едро на яйца – размер М се движат от 0,31 лв./бр. (Силистра) до 0,41 лв./бр. (Враца и Сливен). На тържищата в шест области продуктът поскъпва в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,02 лв./бр. спрямо предходната седмица, най-чувствително в Добрич, Сливен и София. Средната цена на едро за страната се запазва на ниво от 0,36 лв./бр., тъй като изменението е с по-малко от 0,01 лв./бр.

Търговията с яйца – размер L в големите супермаркети е в ценовия диапазон от 0,42 лв./бр. (Смолян) до 0,55 лв./бр. (София). В седемнадесет от областите се отчитат разнопосочни седмични ценови отклонения в границите от -0,04 лв./бр. (Смолян) до +0,03 лв./бр. (Разград), които се неутрализират и средната стойност за страната остава 0,49 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйца – размер М и L в другите търговски обекти (ДТО) са съответно 0,43 лв./бр. и 0,46 лв./бр. – с по 0,01 лв./бр. над нивата от предходната седмица.

ръст, Украйна, Agrozona.bg

Цените на дребно на яйцата в големите супермаркети са средно с 0,03 лв./бр. по-високи от тези в по-малките магазини

Най-ниски цени на яйца – размер М в ДТО се наблюдават в Добрич – 0,38 лв./бр., а най-високи – в Бургас, Сливен и Ямбол – 0,47 лв./бр. Седмичните ценови изменения, регистрирани в дванадесет области, са изцяло в посока нагоре. Увеличението е в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,03 лв./бр., най-сериозно в Кърджали, Разград, Стара Загора и Хасково.

В по-малките търговски обекти яйцата – размер L се продават на цени от 0,41 лв./бр. (Добрич) до 0,49 лв./бр. (Бургас, Перник, Сливен, София и Ямбол). Сравнявайки с предходната седмица, в ДТО в тринадесет от областите яйцата от този размер поскъпват в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,03 лв./бр. (най-чувствително в Разград), а само в Стара Загора и Хасково – поевтиняват, с по 0,01 лв./бр.

През изминалата седмица цените на дребно на яйцата в големите супермаркети са средно с 0,03 лв./бр. по-високи от тези в по-малките магазини и за двата наблюдавани размера, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Разград – 0,07 лв./бр. за размер – М и 0,11 лв./бр. за размер – L. В Пазарджик, Пловдив и Смолян цените на дребно на яйца – размер М в ГТВ са с до 0,02 лв./бр. под тези в ДТО. Подобна е ситуацията за яйцата – размер L в ГТВ в Смолян и Пазарджик, където те се предлагат на цени, съответно с 0,04 лв./бр. и 0,05 лв./бр. по-ниски от тези в ДТО.

Маржът между цените на едро и на дребно на яйца – размер М е средно 0,10 лв./бр. за ГТВ и 0,07 лв./бр. за ДТО. Най-голям е той в Ямбол – 0,17 лв./бр. за големите супермаркети и 0,12 лв./бр. за по-малките магазини. Изключение е налице във Враца, където цената на дребно на яйца – размер М в ДТО е с 0,01 лв./бр. под тази на едро.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА