Три тайни ще ви гарантират здрав разсад от пипер

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Повечето стопани сеят пипера в средата на февруари, но и в началото на март можете да свършите тази работа, ако не сте го сторили. Първо трябва да дефинфекцирате семената, като ги обработите със слаб разтвор на калиев перманганат. Вземете чашки с обем около 800-1000 мл, тъй като разсадът ще живее в тях няколко месеца. За почвената смес ви е нужна градинска почва, пясък, угнил оборски тор, растителна пепел, които са подготвени още от есента. Запълнете плътно с пръст всички съдове и покрийте с фолио. Внесете в дома и налейте в чинийката слаб разтвор на калиев перманганат, оставете съдовете в подложката, докато пръстта не може да попива. Закрийте отгоре с фолио. Сложете по няколко семенца в чашка. Покълването ще отнеме от 2 до 7 дни. Осигурете топлина и светлина на семената.

Разсадът ще стане готов към средата на април-началото на май. Ориентирайки се по времето, вие трябва постепенно да закалявате растенията. Постепенно отваряйте по няколко часа прозореца, като в последните дни на закаляването увеличите престоя на растенията на открито почти за ден.

 

Езикът на растенията

За да разберете какво не му достига на пипера, е нужно внимателно да се вгледате в него.

– Изменението на цвета на листата, почервеняването или покафеняването им, свидетелстват за недостатък на фосфор. Внасянето на фосфати влияе благотворно на пипера при температура 20 градуса и повече. Ако е по-студено, торовете не се усвояват добре и това няма да спаси листата;

– Спирането на растежа, окапването на засъхналите листа сигнализира за недостатък на калий, който често се бърка с недостатък на влага. Ако навреме не осигурите на пипера калиеви торове, завръзите и добрате реколта през този сезон може и да не дочакате;

– Гниенето на храста може да бъде предизвикано от недостатъчно количество калций, а излишъка на веществото неутрализира въздействието на други важни елементи – желязо, бор, калий, азот.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА