Три тайни ще ви гарантират здрав разсад от пипер

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Повечето стопани сеят пипера в средата на февруари, но и в началото на март можете да свършите тази работа, ако не сте го сторили. Първо трябва да дефинфекцирате семената, като ги обработите със слаб разтвор на калиев перманганат. Вземете чашки с обем около 800-1000 мл, тъй като разсадът ще живее в тях няколко месеца. За почвената смес ви е нужна градинска почва, пясък, угнил оборски тор, растителна пепел, които са подготвени още от есента. Запълнете плътно с пръст всички съдове и покрийте с фолио. Внесете в дома и налейте в чинийката слаб разтвор на калиев перманганат, оставете съдовете в подложката, докато пръстта не може да попива. Закрийте отгоре с фолио. Сложете по няколко семенца в чашка. Покълването ще отнеме от 2 до 7 дни. Осигурете топлина и светлина на семената.

Разсадът ще стане готов към средата на април-началото на май. Ориентирайки се по времето, вие трябва постепенно да закалявате растенията. Постепенно отваряйте по няколко часа прозореца, като в последните дни на закаляването увеличите престоя на растенията на открито почти за ден.

 

Езикът на растенията

За да разберете какво не му достига на пипера, е нужно внимателно да се вгледате в него.

– Изменението на цвета на листата, почервеняването или покафеняването им, свидетелстват за недостатък на фосфор. Внасянето на фосфати влияе благотворно на пипера при температура 20 градуса и повече. Ако е по-студено, торовете не се усвояват добре и това няма да спаси листата;

– Спирането на растежа, окапването на засъхналите листа сигнализира за недостатък на калий, който често се бърка с недостатък на влага. Ако навреме не осигурите на пипера калиеви торове, завръзите и добрате реколта през този сезон може и да не дочакате;

– Гниенето на храста може да бъде предизвикано от недостатъчно количество калций, а излишъка на веществото неутрализира въздействието на други важни елементи – желязо, бор, калий, азот.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама