Разсадите: Най-полезните съвети кога какво трябва да направите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Вижте в какви срокове трябва да сложите семената за ранно производство на любимите зеленчуци

През февруари за градинаря не е много работата, но пък е изключително важна, защото е свързана с по-нататъшните намерения. На първо място е сеитбата на разсадите и грижите за тях.

Разсадът за домати, които ще се отглеждат в полиетиленови оранжерии с единично покритие, се засява още в първата десетдневка в Южна България. По това време се засяват семената за оранжерии с двойно покритие в Северна България, а 7 до 10 дни по късно – и за единично. Вече става готов за пикиране най-ранният разсад от домати, отглеждан за оранжерии в Южна България.

Започва сеитба на гъстия разсад за ранни полски домати. Оптималният срок за Южна България е около 10 февруари, а на север от Балкана благоприятният момент настъпва след 20-ти.

Разсадът за ранен полски пипер се засява през първата десетдневка на месеца и в Северна България. От по-късно засетият се получава по-късна реколта, което фактически е средноранно производство.

Патладжанът, който ще се отглежда на открито в градината, се засява за производство на разсад от началото (в най-южните райони може и по-рано) до към средата на месеца постепенно от Южна към Северна България.

Разсадът за ранно зеле и ранен карфиол, който обикновено не се пикира, се засява през първата половина на февруари, отначало в южните райони, а по-късно и на север от Балкана.

От първите дни на месеца до средата на март се засява разсад за салати, които ще се отглеждат в началото под полиетиленово покритие, а след това открити. Желателно е сеитбата да се извършва на етапи, за да се разтегли периодът на беритба.

През втората половина на февруари се засява разсадът за ранни краставици, отглеждани в оранжерии с пластмасово покритие. За най-южните райони на страната, ако краставиците ще се отглеждат в оранжерии с тройно покритие, подходящият срок е около 15 февруари, за Южна България е седмица по-късно, а за Северна България след още една седмица.

При първа възможност през февруари се засяват на открито ранни моркови, спанак, грах, бамя, градинска лобода, магданоз, копър. За сеитбата им по-важно е почвата да не е кална, отколкото температурата на въздуха да не е много ниска.

Лукът, който ще се отглежда направо от семе, без арпаджик, се засява също при първа възможност през февруари, обикновено втората половина, най-късно до началото на март, като за целта се използват подходящи сортове.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements