6 правила за идеалния разсад от краставици

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Ето как да постигнете здрави и силни растения за градината

Отглеждането на краставици чрез разсад е най-лесният и обичаен начин за много стопани. Така вие можете да си гарантирате здрави растения, които ще видите в градината и богата реколта през лятото. Както при всички зеленчукови култури, които се отглеждат чрез разсад, може да се допуснат грешки, които да объркат цялата работа в двора. Ето как да избегнете именно това, спазвайки най-важните правила за разсада от краставици.

  1. Избор на сортове или хибрид. Преди да тръгнете да садите, изберете какви краставици искате да отгледате. Има сортове и хибриди, които са предназначени за оранжерии, за открити площи, за слагане в буркани или пък прясна консумация, всичко трябва предварително да се оцени. Изберете качествени семена от доказани производители.
  2. Срокът на засяване. Засяването на семената от краставици за производство на разсад се прави минимум 20 дни преди пресаждането им навън. Осигурете на разсада темрпература около 16-18 градуса през деня и добре загрята почва.
  3. Предпосевна обработка на семената. За да покълнат дружно семената от краставиците, трябва да ги обработите предварително, за да имате здрави растения. Най-разпространеният начин е накисване на семената за 20-30 минути в 1% разтвор на калиев перманганат или 3% разтвор на кислородна вода или в настойка от чесън (3 смачкани скилидки чесън се слагат в 100 мл вода и се киснат). След накисване семената се измиват с чиста топла вода.
  4. Подготовка на почвата и съдовете за посева. Съдовете за засяване трябва да са дезинфекцирани с вряща вода и да са добре почистени, като за краставиците е най-добре да разполагате с единични саксийки, чашки или торфени таблетки. Почвата можете да вземете от магазина готова или пък да смесите в равни части торф, едрозърнеста почва, биохумус и стърготини. Пръстта трябва да се дезинфекцира в печката или с гореща вода.
  5. Засяване на семената. При тази операция семената трябва да се засеят в почвата на дълбочина до 1 см, като отгоре се покрият пак с пръст. Посевът се овлажнява с пулверизатор и се покрива със стъкло. Пониците трябва да се появят до седмица, като температурата трябва да е в границите на 25-28 градуса.
  6. Грамотни грижи за растенията. След като покълнат семената темпераурата трябва да се понижи като се поддържа в рамките на 18-20 градуса. Проветрявайте, но без въздушни течения. След това трябва да се появят листенцата, поливайте при нужда и просъхване на почвата. Осигурете на разсада добро осветление, иначе растенията или ще се изтеглят, или ще завехнат. Краставиците се нуждаят от светла част на деня в продължение на 7-10 часа. Ако растенията са отглеждани в общ съд и трябва да се пикират, то това се прави, когато се отворят семеделите и се появи първи същински лист.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама