Три български риболовни кораба все още са задържани в Румъния

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

12 семейства се изхранват от тези кораби, а сега хората са почти без доходи споделя председателят на риболовното сдружение Емил Милев

Три български риболовни кораба все още са задържани от румънските власти, които твърдят, че българските рибари са извършвали незаконен риболов в териториалните води на северната ни съседка. Рибарите са членове на сдружение “Черноморски изгрев”. Това съобщи за Радио Варна председателят на сдружението Емил Милев.

Плавателните съдове са задържани през месец април

“От тогава досега сме написали десетки писма до българските институции и Европейската комисия, за да си информираме, че румънските власти нарушават европейското право, но все още няма реакция от тяхна страна”, каза Емил Милев и подчерта:

“Разследванията минаха, а вече два месеца чакаме насрочване на делото. Пуснали сме три молби за освобождаване на корабите, но по тях също няма никаква реакция. 12 семейства се изхранват от тези кораби, а сега хората са почти без доходи”.

“В нарушение на европейското законодателство Румъния пречи на правото на риболов. Сезонът започва, но никой от нас няма да риболовства в румънски води от страх да не бъде арестуван”, коментира Емил Милев.

“Европейската комисия иска много неща от нас – квоти, видеонаблюдение, електронни дневници и т.н., но когато ние искаме от нея, ЕК мълчи”, подчерта председателят на сдружението.

След информациите, че рибарите на юг вече вадят паламуд, Емил Милев каза, че на север паламуд няма, а и по Южното Черноморие се ловят отделни екземпляри. На север риболовът в момента е на барбуня, сафрид и лефер.

“Сезонът за всички видове риба много закъснява заради сравнително високата температура на водата – сафридът почти го няма, чернокоп все още не се е появил”.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА