Бизнесът остава скептичен относно новината, че ще изнасяме пилешко месо за Катар, пише “Труд”.
“Първо си задайте въпроса по какъв транспортен начин такъв тип продукт ще стигне дотам. С коопериране на наша територия и самолети е много голям проект. Другата алтернатива е с контейнери, но пилешкото ще стигне дотам за 45 дни”, казва председателят на Българо-катарския бизнес съвет към БТПП Аспарух Карастоянов, цитиран от изданието.
Хипотетично е възможен износ само на замразено птиче месо, смятат производители. Експортът на охладено месо обаче няма как да се случи.
Като проблем от бранша очертават и европейската политика – от ЕС премахнаха субсидиите за износ на птичи продукти извън общността.
Иван Ангелов от Продуктовия борд “Яйца и пици” коментира пред “Труд”: “Доскоро производителите бяха стимулирани, защото получаваха по 320 евро на тон за експорт, тези субсидии вече ги няма”. По думите му износ по въздух е невъзможен, тъй като таксата за пренос е 60 евроцента за кг.