Топлината на Бъдника

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Стопанките подготвят постната трапеза, а мъжете отсичат дъбово дърво – Бъдникът

Бъдни вечер е денят преди Коледа, Рождението на Младенеца Исус Христос, народът ни е наричал Малка Коледа или Мали Божич. Денят преминава в подготовка на Бъдни вечер. Стопанките подготвят постната трапеза, а мъжете отсичат дъбово дърво – Бъдникът, който трябва да гори до Богоявление, докато текат Мръсните дни до кръщаването на Младия Бог.

Трапезата на Бъдни вечер се нарежда върху слама, която напомня яслата на новородения Христос. Тази слама после се пази цяла година. Ако някой се разболее през годината, ляга върху нея, за да оздравее по-бързо. Останалата слама се хвърля в обора при животните да са здрави и да се плодят, или на нивата, в градините, на лозето – кой каквото има.

На бъднивечерната трапеза между ястията има китка босилек с вързана с червен конец сребърна пара за здраве и богатство. Софрата не се вдига цяла нощ, на нея има всичко, което земята ражда – боб, ошав, питка обреден хляб, жито, орехи. Най-старият човек от семейството вдига над главата си Рождественския хляб и го благославя, като кани Бога на гости да вечерят заедно.

Още в полунощ из къщите тръгват коледарите празнично облечени с накичени калпаци и яморлуци. Носят по една дълга гега, на която слагат колаците, дарени им от стопанките на къщите. Коледарите влизат във всяка къща, благославят я, както и хората в нея, като пеят отделна песен за всеки човек – за стопанин и стопанка, за мома, за занаятчия или земеделец. Всеки гледа да кани коледарите, за да влезе чрез тях божията благословия в дома му и да е успешна годината. Да се радва на здраве.

На другия ден, 25 декември се свързва с раждането на новото слънце, нарича се още Голяма Коледа или Божич. Всички отиват на селския мегдан и извиват празнично обредно хоро, което водят коледарите. Коледата слага край на дългите пости, вече може да се приготвя баница с месо, яйца и сирене, да се готви каварма, зеле с кървавица, свинско с праз, печена кокошка и др.

  Коледата се празнува три дни, като третият ден е Стефановден, на 27 декември. Със Стефановден завършват коледните празници, той е и последният празник през годината. Денят се посреща тържествено от всички. Семействата се събират около трапеза с месни ястия – свинско с кисело зеле, баница с месо. Пеят песни и всички – домакини, гости и именници, се веселят.

Лилия Александрова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА