Топли салати, които ще внесат уют в есента

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Салатата по подразбиране върви през лятото, когато искаме нещо леко и свежо да похапнем. Когато дните станаха по-хладни, се оглеждаме за нещо топличко, което да ни създаде усещане за уют и ситост. Именно през есенните дни е най-доброто време за топли салати – от една страна зеленчуците още са в изобилие, а от друга – можем да ги разнообразим с малко термична обработка. Без повече предисловия, ето ги и идеите:

Печените патладжани и пиперки са прекрасна съставка на всякакви салати. Можете да забъркате топъл вариант на добре познатото ни кьопоолу като изпечете патладжаните и пипера, пасирате ги докато са топли, но не горещи и добавите сол, зехтин, чесън и оцет на вкус.

Прекрасен е вкусът на печеното сирене в прясната салата, затова наберете последните домати, нарежете ги на сочни парченца. Запечете на плоча или сух незалепващ тиган щедро парче саламурено сирене. За повече разкош можете да изберете козе или овче. Нарежете на дребно магданоз, както и краставици, а ако намерите – и есенен спанак. Подправете със сол и зехтин, може и листенца босилек.

Ароматът на печени семки също прекрасно се връзва със зеленчуци. Отличен избор е да запечете слънчогледови или тиквени семки на сух тиган. Добавете ги към накъсан бейби спанак, добавете малко сирене – може да е френско, например, доматите са подходящо допълнение също.

Грилованите тиквички и моркови прекрасно се съчетават с копър, зехтин и балсамов оцет. Естествено, солта е желателна също.

Ето и салата, която е абсолютно достойна да замести цяло основно хранене. Нарежете прясно сварени картофи на дребни кубчета, сварете и цвекло, което също ще нарежете на кубчета. Смесете картофите и цвеклото като нарежете на тънки къси пръчици кисели краставички. Овкусете с лук, копър, оцет и сол.

Макароните са другата съставка, която е перфектна за топли салати, които могат да заместят основно хранене. Съчетайте ги с малко грах, царевица и пригответе смес от майонеза и кисело мляко, с която да залеете.

В любима комбинация се превръща и съчетанието между салата Айсберг, печени орехи, печени тиквички, синьо сирене и балсамов оцет.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА