Eтично етикетиране, интелигентни опаковки и нарастващо търсенe на био продукти са основни тенденции в храните, които се очакват през тази година, става ясно от анализ на Оскар Русо, публикуван в globalmeatnews.com.
Устойчивият модел на биоземеделие ще привлича все повече земеделци, а на много пазари ще се наблюдава увеличено търсене на био плодове, зеленчуци и месо. Това представлява едновременно предизвикателство и възможност за сертифициращите органи.
Очаква се все повече компании за храни и напитки да преминат от изкуствени съставки на такива с естествен произход. Прогнозата е, че ще се увеличи вниманието към корпоративната и социална отговорност на предприятията и ще се полагат повече усилия за прозрачност.
По отношение на пакетирането се предвиждат по-малки разфасовки. Това ще направи продуктите по-достъпни в гъстонаселени и бедни райони като тези в Индия, например.
Не на последно място – предвижданията са, че плащанията на ръка ще бъдат заменени от електронни.