Темпът на превозите през зърнения коридор се възстановява

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

За седмица корабите, поели по пътя, са се увеличили с 1/3

В периода 14-20 ноември от пристанищата на Одеса през зърнения коридор са изнесени 993,8 хиляди тона селскостопанска продукция, което е с 89% повече пратки през този канал седмица по-рано, съобщава асоциацията “Украински клуб на аграрния бизнес”.

„В същото време броят на корабите, които са натоварени тази седмица, е 31, което е с 10 единици повече от предходната седмица. Данните сочат, че износът през този канал постепенно се възстановява след 2 седмици на ниски доставки“, отбелязват анализаторите.

Най-големите обеми на износ през 16-та седмица на работа са пшеница (38% от износа през този период); царевица (28%); слънчогледов шрот (11%).

Украинските продукти отиват в страните от Азия (Китай, Корея, Турция и други), Европа (Испания, Италия, Холандия и други) и Африка (Либия, Етиопия, Йемен и други).

Общо 11,6 млн. тона земеделска продукция е изнесена от 1 август до 20 ноември 2022 г.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА