Британското правителство отново настоява, че споразумението за свободна търговия със САЩ няма да намали контрола на качеството на продуктите в млечния сектор. През почивните дни излязоха публикации, според които преговорите за свободна търговия със САЩ ще доведат до това да бъдат снижени критериите за качество на млечните продукти, които се предлагат в английските магазини, става ясно от foodnavigator.com.
Според разследване на британски медии САЩ целят снижаване на изискванията за съдържание на соматичните клетки, които в Обединеното кралство са два пъти по-строги отколкото в Америка – 400 хил. клетки/мл срещу 750 хил. клетки.
Джейм Кастанеда, вицепрезидент на Съвета на САЩ за експорт на млечни продукти посочва, че млечният бизнес в Щатите е заинтригуван от възможността да бъде сключено споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство. По думите му това споразумение няма да доведе до понижаване на стандартите за качество на никоя страна. “В САЩ имаме стандарти, които са основани на науката и означават нещо и не са резултат от натиск.”, посочва той.
На фона на факта, че все още се доуточняват бъдещите отношения между Великобритания и САЩ, Кастанеда вярва, че сделка за свободна търговия между Великобритания и САЩ е въпрос, който “стои на масата”.