Добре известно е, че всяка храна има определено влияние върху организма ни, освен че ни набавя енергия.
Ето как се отразяват на тялото ни някои широко известни продукти:
Бадемите са добър източник на витамин Е, мед, магнезий, качествен протеин и ненаситени мастни киселини. Според изследователи те могат да предпазят от сърдечносъдови заболявания, да намалят риска от рак и да удължат живота.
Ябълките съдържат около 14% от дневните нужди от витамин С, който е мощен антиоксидант, витамин В комплекс, фибри и фитонутриенти, които пазят тялото от неблагоприятното въздействие на свободните радикали. Ябълките носят още и минерали като калций и калий. Изследователският труд е стигнал до заключенията, че този плод може да предотврати деменция и да намали риска от удар и диабет.
Бананите по природа са свободни от мазнини, холестерол, натрий и са много богати на калий.. Сред потенциалните здравни ползи от тях са намаляване на кръвното налягане, понижаване на риска от левкемия в детска възраст и поддържане здравето на сърцето, съобщава medicalnewstoday.com.
Босилекът носи не само аромат, но и витамини А, К, С, както и магнезий, калий и калций. Хората, занимаващи се с изследвания, посочват, че той може да намали възпалителните процеси и подуванията, да действа превантивно на ефектите от напредването на възрастта и да намери приложение при лекуване на артрит и възпаления на червата.
Червеното цвекло набира популярност като едно от новите супер храни, заради наблюдения, които показват, че сока от него може да подобри атлетическото представяне, да снижи кръвното налягане и да подобри кръвообращението. В цвеклото има фосфор, магнезий, цинк, мед, селен, витамин В-6.