2,4% спад в производството на ябълки за 2023 г. поради сушата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Неблагоприятните климатични условия допринасят за по-ниското производство на ябълки в ЕС през 2023/24 г. Очаква се полезното производство да бъде около 12 милиона тона (-2,4% на годишна база). Това се дължи главно на ограниченото опрашване през пролетта, дефицит на валежи за няколко месеца, нарастващ натиск от вредители и високи производствени разходи.

След рекордно високото производство през 2022/23 г. Полша, най-голямата страна производител в ЕС, вероятно ще намали производството си и ще достигне по-малко от 4 милиона тона. В допълнение, по-ниска от средната реколта се очаква също в Италия и Германия, докато във Франция може да се отчете известно увеличение.

Намаленото производство, все още високите разходи за съхранение и горещите вълни в Южните части на ЕС, които причиниха увреждания на повърхността на ябълките, които съкращават периодите на съхранение и това се очаква да допринесе за по-ниски запаси от пресни ябълки.

Поради по-ниската наличност на пресни ябълки през 2023/24 г. покупките на пресни ябълки за консумация вероятно ще намалеят и биха могли да бъдат около 15 кг на глава от населението , което представлява спад от 3,6% на годишна база.

По-ниската наличност в ЕС намалява износа на пресни и преработени ябълки

Въпреки че потреблението на пресни ябълkи може да намалее, използването на ябълки в ЕС за преработка може да намалее по-малко през 2023/24 г. (с около 1% спрямо средното за 5 години).

В същото време голямото търсене в световен мащаб на концентриран ябълкoв сок и по-високата наличност в ЕС (като се имат предвид и количествата, които евентуално са налични на склад), биха могли да подкрепят износа на ЕС да запази същите нива като през последната пазарна година (1,4 милиона т или малко над средното за 5 години).

Основните експортни пазари на ЕС остават Обединеното кралство и САЩ (2/3 от общия износ на ЕС на преработени ябълки).

Намалява изосът на пресни ябълки

Износът на пресни ябъnки от ЕС може да продължи да намалява през 2023/24 г. (-8% на годишна база), воден от по-ниско производство и значително по-нисък износ за Египет поради ограниченията за внос.

Въпреки че вносът на пресни ябълки в ЕС като цяло е с тенденция към спад, по-ниската наличност през 2023/24 г. може до известна степен да бъде компенсирана чрез увеличаване на вноса в сравнение с миналата година, когато той беше исторически нисък.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА