Световните цени на царевицата падат, но в Украйна растат

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Украйна е изнесла 2,13 млн. тона царевица през ноември, почти същото количество като преди година

Изкупните цени на царевицата в Украйна продължават да растат на фона на увеличените доставки от всички Черноморски терминали и безпрепятственото влизане на кораби в пристанищата. В същото време украинските цени на зърното все още остават най-ниските на световния пазар, пише GrainTrade.

През седмицата цените на търсенето на царевица се повишиха с $5/т до $148-152/т, с доставка до Черноморските пристанища, и $156-160/т с доставка до Дунавските пристанища. Производителите увеличиха продажбите, но обилният снеговалеж в южната част на страната спря превозите с камиони, принуждавайки търговците да повишат цените, за да гарантират, че корабите ще бъдат натоварени в близко бъдеще.

„Украйна е изнесла 2,13 млн. тона царевица през ноември, което почти съответства на 2,25 млн. тона през ноември 2022 г. Но като цяло през сезона са изнесени едва 5,94 млн. тона царевица при 9,3 млн. тона през този период на миналата година“, посочват експертите.

Според експерти по-нататъшното увеличение на цените ще ограничи спада на световните котировки.

Натискът върху световните цени на царевицата се увеличава поради подобреното време в Бразилия и Аржентина. Декемврийските фючърси на царевицата на Чикагската стокова борса паднаха с 3,8% през седмицата до 3-годишно дъно от $177,7/t (-6% за месеца), докато мартенските фючърси се търгуваха на $186,4/t (-4,2% за месеца) подкрепени от спекулативния метеорологичен фактор в Бразилия.

Мартенските фючърси на царевицата в Париж паднаха с 4% през седмицата до 197,75 евро/т, или 217,5 щатски долара/т (-4,8% за месеца).

Според USDA износът на царевица от САЩ за 16-23 ноември е намалял с 32,3% спрямо предходната седмица до сезонно дъно от 406,7 хил. тона, като като цяло през 2023/24 стопанска година достига 7,267 млн. тона, което е 25% изпреварва темпото от миналата година. За да се достигне прогнозата на USDA от 52,7 милиона тона, трябва да се изпращат 1,13 милиона тона царевица всяка седмица до края на сезона, което е нереалистично на фона на ниското търсене от Китай.

В централната част на Бразилия все още има дефицит на валежи, което задържа развитието на соевите култури. Това може да отложи времето за засаждане на царевица за втора реколта и да повлияе отрицателно на добива й, както и да доведе до увеличаване на търсенето през втората половина на сезона.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА