Суша заплашва развитието на есенните посеви

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Критично е положението в Тракийската низина и в югоизточните райони

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от сухо време и температури над климатичните норми. До края на октомври и началото на ноември лимитиращ фактор за развитието на засетите есенни посеви в по-голямата част от страната остава дефицитът на почвена влага, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Критично е положението в Тракийската низина и в югоизточните райони (агростанциите Пловдив, Пазарджик, Сливен, Карнобат), където отсъства влага в 50cm почвен слой, а в 100cm  – нивото на почвените влагозапаси е необичайно ниско, под 40% от ППВ. На места, поради засушаването, временно са преустановени сезонните почвообработки и сеитбата на пшеницата.

В част от полските райони, вследствие дефицита на влага, засетите зимни житни култури са неравномерно поникнали, а на отделни места в югоизточните райони отделни посеви са застрашени от изсъхване.

На фона на задълбочилото се засушаване изключения има на отделни места в крайдунавските райони (агростанциите Бъзовец, Новачене, в района на Русе), където през септември и в началото на октомври паднаха  локални, значителни по количество валежи, които осигуриха влага за нормалното поникване и начално листообразуване при засетите зимни житни култури. В тези райони при пшеницата през следващия период ще се наблюдава и фаза 3 ти лист.

Обследване и третиране срещу житни мухи

Прогнозираното сухо и топло за сезона време в края на октомври и началото на ноември е предпоставка за удължаване летежа и вредната дейност на житните мухи, което изисква обследване на посевите и при численост над прага на икономическа вредност (ПИВ 3-4бр./m2) своевременно третиране.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements