Сурвакарски игри гонят злото в Пернишко

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Тези почивни дни в Пернишко сурвакарски групи се борят срещу злото. Предрешени в кожи и с маски на лицата сурвакарите посещават домовете, за да прогонят лошите сили. Неизменна част от ритуала е присъствието на т.нар. мечка – обикновено мъж, облечен като мечка. За да са здрави и да живеят дълго, стопаните на дома, посетен от сурвакари, трябва да я преборят, гласи традицията.

За да дава земята щедро и да има берекет, се играе ритуалът “Сватба” като булката в случая се играе от преоблечен като жена мъж. Има и облечени като лекари, за които отново се вярва, че лекува лошото. За прогонване на злото се палят и огньове в областта.

Традицията на сурвакарските игри, съпътствани от музика и танци, има своите дългогодишни корени. Тя привлича туристи от различни краища на страната.

Обикновено в игрите участват само представители на мъжкия пол, но през последните години започват да се включват и жени.

От 26-и до 28-и януари в Перник ще се проведе и 27-мият Международен фестивал на маскарадните игри, признати от ЮНЕСКО като част от нематериалното световно културно наследство. В програмата са включени научна конференция, работилница за маски, демонстрации и дегустации на типични зимни ястия. Предвидени са още кулинарно шоу и фолклорни изпълнения. Пълната програма можете да видите ТУК. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година, а от 1985 година е международен.

Снимка: freeimages.com/kronin30

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements