Сухоустойчивост и биоземеделие са най-търсените качества в селекцията

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Вече са произведени първите сортове лупина и нахут

„Във връзка с водния дефицит и все по-нарастващата необходимост от сухоустойчиви видове в Института по фуражни култури – Плевен започнахме да работим с малко позабравени видове, като например баклата, толкова традиционна и типична за нас култура. Тя е с кратък вегетационен период, зимуваща е и приключва вегетация преди да настъпят сухите периоди“, каза за Агрозона проф. Наталия Георгиева от отдел „Фуражно производство“ към института. Сред другите култури, към които вече се проявява интерес, типични и много популярни в Австралия, Русия, Китай, са лупината и нахутът. Те биват по-слабо нападани от болести, сухоустойчиви са и селекционната работа в института в Плевен вече дава резултати, като са създадени първите сортове. „Секирчето също е изключително подходящ вид както за сухи условия, така и за биологично земеделие“, допълва проф. Георгиева. Институтът по фуражни култури вече е готов с нов сорт, който в следващите години очаква да бъде признат след като минат задължителните тестове. Опитите на учените обаче не спират дотук. В Плевен са интродуцирали и видове от други части на Европа, които в бъдеще ще бъдат много подходящи. „В момента ги изпитваме, резултатите са много добри“, коментира проф. Наталия Георгиева.

Правят се опити с лап-лап, култура, която е изключително сухоустойчива и по цял свят замества слънчогледа, както и други видове. „В бъдеще ще се върви в посока сухоустойчиви култури и биологично земеделие, което заема все по-голям относителен дял както в България, така и в световен мащаб.“, допълни още тя.

През следващата година от Института по фуражните култури ще разчитат на пълен набор от фуражни култури, както и нови технологии, подходящи както за конвенционално, така и за биологично земеделие. „Изпитваме биологични продукти, биологични торове, биологични инсектициди и фунгициди, които са в голяма помощ на фермерите, за да могат да развиват при желание точно това направление на работа“, каза още проф. Наталия Георгиева.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА