Нахутът – царят на бобовите култури

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Без съмнение нахутът се превърна в много модерен продукт през последните години. И ако имаше награда за най-популярното и полезно ястие, то със сигурност ще спечели хумус. Тази храна може да бъде намерена на рафтовете на обикновените супермаркети и ресторанти със звезда от Мишлен, а всички хранителни блогъри и диетолози по света включват хумус в диетата си.

През 2020 г. нахутът уверено ще задържи позицията на „царя на бобовите култури“. Освен да се консумира под формата на хумус или фалафел, с нахут може да се приготвят още няколко интересни хранителни продукта.

Сладолед с нахут

В края на 2019 г. американският ресторантьор Мише Камдън обяви планове за значително разширяване на линията от вкусове на сладолед, произведен на базата на нахут – Little Chickpea. Сега в асортимента има сладолед от нахут с аромат на ягоди, череши, къпини, шоколад, кафе, лимон и портокал. Сладоледът не съдържа млечни продукти, соя и глутен.

Мляко от нахут

Живеем в ерата на ядковото мляко, така че беше само въпрос на време млякото от нахута да стане реалност. От този боб млякото е гъсто и неутрално на вкус. Той има редица предимства пред останалите видове растително мляко и най-важното – евтина основна съставка.

Този продукт е готов за навлизане на пазара благодарение на израелския стартъп InnovoPro. Именно тяхното разработване на мляко от нахут събра почти 5 милиона долара финансиране.

Белтък от нахут

Друг израелски стартъп, ChickP, намери начин да извлече до 90% от чистия протеин от семената на нахута. ChickP протеинът е уникален по своя неутрален вкус, което му позволява да се използва при приготвянето на месо или млечни продукти. Предвижда се приходите от този стартъп да достигнат 300 милиона долара до 2025 година.

Брашно от нахут

Въпреки че брашното от нахут обикновено не е много популярно, не подценявайте потенциала му като заместител на универсалното брашно, тъй като е без глутен и съдържа много протеини.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА