Сухо време без валежи ще позволи извършване на дълбока оран

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от топло за сезона време, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През повечето дни се прогнозират средноденонощни температури около и над биологичния минимум необходим за протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури и зимната рапица.

Развитие на посевите

През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази.

Поради продължителното есенно засушаване и създалите се неблагоприятни условия за сеитба и развитие на есенниците само малка част от посевите в Дунавската равнина в Бъзовец, Новачене и Николаево, както и на отделни места в Южна България – Казанлък, Пловдив и Пазарджик се намират във фаза братене. В по-голямата част от полските райони на страната преобладава фаза трети лист.

В края на периода се прогнозира понижение на температурите и задържане на вегетационните процеси при пшеницата.

През периода се прогнозира сухо време без съществени валежи и условията ще позволяват извършването на дълбока оран и фитосанитарни дейности при трайните насаждения.

Периодът е подходящ за зимно засяване на някои студоустойчиви култури – лук, магданоз, грах, бакла.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА