Суджукът е най-любимият зимен деликатес

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

¼ от продажбите на специалните мезета са в София, но столица на зимните продукти е Враца

Суджукът смес е любимият зимен продукт на българския потребител през студените месеци, показва проучване на потребителските нагласи на голяма търговска верига. Сред близо 30 предложения в този асортимент, топ 5 на най-предпочитаните от клиентите на веригата са суджук за сушене и печене, свински гърди с кост, сланина, бабе и петрохан, като през зимния сезон 2022-2023 г. са продадени над 340 тона от тях.

Веригата работи с 11 български производители, които доставят зимния асортимент от месо. Тези стоки са активни само през периода ноември-март, като рецептите са специално подбрани за вкуса на българския потребител.

Всеки един регион в България има своята специфика на предпочитания – в Североизточна България например фаворит е суджукът за сушене и печене, докато в Северозападна – това са бабе и бахур.

Проучванията на веригата показват, че в София се консумират по-мазни артикули и на особена почит е сланината. Една четвърт от продажбите ѝ във веригата на “Кауфланд” в страната са се реализирали в София, а “столица” на зимните продукти е Враца.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА