Горнооряховски суджук по рецепта от миналото

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

„Най-отличителната черта на горнооряховският суджук е вкусът на продукта. Той се приготвя от висококачествена суровина, изисквана от технологията на производството.  Този продукт е лишен от всякакви добавки, които спомагат за по-бързото зреене, засилват вкуса на подправките или подобряват консистенцията. Той се приготвя по така наречената бабина рецепта от далечното минало, когато добавките не са съществували и наподобява вкуса на домашния суджук. Неслучайно всички възрастни хора, когато хапват от него казват: Ето това е нашият суджук. Самото приготвяне на продукта е един много дълъг и сложен процес, който изисква висока отговорност, търпение и много любов, разбира се. Той трае от 20 до 25 дни до излизането му на пазара, но пък срещне ли се с потребителя получава много аплодисменти“, сподели Румяна Добрева, собственик на фирма Боби Горна Оряховица в рубриката на Агрозона по радио Фокус.

Ударите на пандемията върху бизнеса

„Всяка икономическа структура трябва да има сериозен финансов ресурс, който е необходим за покриване на разходите в случай на някаква криза. При малкия и среден бизнес обаче е доста по-трудно, тъй като колкото сме големи- толкова е голяма и дрехата ни, а в случая портофейла ни. Такава беше ситуацията когато се сблъскахме с коронавируса. Освен това народът сякаш беше малко неподготвен и стресиран и потребителският интерес в този период спадна.“

Реорганизиране на работния процес

“Що се касае до реорганизирането на предприятието при нас не се наложи промяна в дейността на работата, тъй като изискванията относно хигиената в хранително-вкусовата промишленост  са много високи и много стриктни. В инструкциите, които дойдоха от Министерството на здравеопазването нямаше нещо,  което не се изпълнява ежедневно при нас. В режима на производство има въведени контролни системи, които следят целия процес и разбира се хигиената на работната среда и личната хигиена. Малко е тъжно обаче, че се повишиха неколкократно цените на дезинфектанти и предпазни средства. В този случай потреблението се увеличава и би трябвало да останат поне на същите цени“, коментира още Добрева.

Има ли достатъчно суровина?

“Намирането на суровина е трудно, но не и непостижимо. Има млади хора, инициативни, които се занимават с отглеждането на животни. Нашите адмирации към тях. По-труден е обаче въпросът с кланиците. По време на присъединяването ни към Европейския съюз, нашето министерство постави за тях по-високи изисквания от тези, които са в Европа. Тогава много от кланиците не се справиха и просто затвориха. Най-близката кланица до нас е на 112 километра, което води до стресиране на животните и оскъпяване на суровината. По този въпрос може би трябва да се помисли малко по-сериозно”, споделя Добрева.

Каква е оценката на потребителите и променя ли нещо знакът за защитено наименование за произход?

„Що се касае до оценката на продукта от страна на потребителя не можем да се оплачем. Горнооряховският суджук се радва на много добър потребителски интерес. Хората напоследък започнаха да се хранят здравословно и щателно подбират храната си. Осъзнаха, че истинската храна е за предпочитане. Относно знака за защитено наименование за произход, за съжаление все още има хора, които не знаят какво означава той, но пък това не им пречи да  купуват суджука, тъй като той е наложен на пазара и от преди защитата. Разбира се, много труден процес беше това и много дълъг път извървяхме, но повярвайте, струва си. Трябва да се работи и занапред, за да се произвеждат повече такива продукти. Здравословното хранене вече е много важна част от нашето ежедневие и ние можем да си го позволим именно с наличието на такива продукти на пазара и се надявам за в бъдеще, че горнооряховският суджук няма да е единственият колбас, носещ знака за защитено географско указание. Нека занапред да има повече такива“, заключи Добрева.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама