Стратегическите планове на Гърция, Германия и Литва бяха одобрени днес от Европейската комисия

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Стратегическите планове на Гърция, Германия и Литва бяха одобрени от Комисията днес. Общият европейски бюджет и за трите плана възлиза на 47,8 милиарда евро, от които 30,5 милиарда евро за Германия, 13,4 милиарда евро за Гърция и 3,9 милиарда евро за Литва. От общия бюджет на ЕС за трите държави-членки повече от 14 милиарда евро ще бъдат разпределени за екологични и климатични цели и зелени програми, докато 1,6 милиарда евро ще отидат за млади фермери.

Специална подкрепа за младите фермери в Гърция

Както Европейската комисия отбелязва в съобщението си, Стратегическият план на Гърция „ще подобри жизнеспособността на малките и средни ферми, които представляват гръбнака на гръцкото селско стопанство. Това ще стане с помощта на целево подпомагане на доходите и допълнителна преразпределителна подкрепа“.
За да посрещнат предизвикателството на обновяването на поколенията, „повече от 65 000 млади фермери (под 40 години) ще получат специална подкрепа, за да създадат своя бизнес. Освен това те ще получат допълнително подпомагане на доходите, за да осигурят адекватен доход и да улеснят достъпа до кредити и земя.”

Освен това „подкрепата за ОСП се очаква да създаде повече от 70 000 нови работни места в селските райони. Гръцкият план също има за цел да намали екологичния отпечатък на селското стопанство и да управлява по-ефективно природните ресурси. Около 1,4
милиарда евро от ОСП ще имат за цел да удвоят общата земеделска земя за биологично земеделие до края на програмния период.”

Йоздемир иска да замени директните плащания „по подходящ начин“ от 2027 г.

Германия е една от последните страни членки, които получиха зелена светлина от Брюксел, тъй като федералното правителство представи проекта на германския стратегически план на Европейската комисия след крайния срок за преглед .

С днешното одобрение властите в Брюксел официално потвърждават правното основание на ЕС за земеделски субсидии в Германия от 2023 г. след селскостопанската реформа на ЕС .

Германската Наредба за директните плащания на ОСП и Наредбата за условията на ОСП трябва да бъдат съответно изменени следващия петък (25 ноември) в Бундесрата.

„Днес един интензивен преговорен процес приключва“, каза федералният министър на земеделието Джем Йоздемир . Той обясни, че с придружаващата оценка „ние искаме да се поучим от изпълнението на стратегическия план на ОСП, за да съгласуваме по-точно селскостопанската подкрепа с възнаграждението на обществените услуги през този период на финансиране“. Това означава, че се извършва важна подготвителна работа за по-нататъшно развитие на ОСП от 2027 г. и за подходяща замяна на системата за директни плащания чрез възнаграждение за климатични и екологични услуги.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements