Стартират засилени проверки за качеството на млякото, което се внася в страната

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

От МЗм съобщиха още, че е стартирана процедура по нотификация за предварително изплащане на 50% от украинската помощ

По мое разпореждане в цялата страна започнаха засилени проверки за качеството на млякото, което се внася в страната. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев пред медии в село Устина.

„След разговори с животновъди и сигнали от тях вчера, днес вече сме на терен, за да проверяваме количествата мляко, които влизат в страната, включително и тези от Украйна и от други европейски държави“, добави още министърът. И отбеляза, че цените не са прерогатив на Министерството на земеделието.

„Ние бяхме първите, които поставихме проблема в Европейския съюз, считайки че източните държави плащат по-висока изкупна цена на млякото” каза той.

МЗм подготвя наредба за проследяемост по цялата верига

Явор Гечев посочи, че МЗм подготвя наредба за проследяемост по цялата верига, заради хигиената и качеството на храните, включително и заради сигналите за пшеницата от Украйна, както и по отношение на млякото.

„Превеждаме два законопроекта, като черпим опит от колегите във Франция. Те са в защита на земеделските производители и в тях е записано, че цената на  производителя не може да се договаря, а нагоре по веригата да има пределни цени за преработка и на предлагане на пазара до крайния потребител“, обясни министърът.  Той допълни, че България е много далеч от тези модели на регулация на пазара, и че Министерството на земеделието търси възможности за максимално бързо законово регламентиране на пазара.

Въвеждане на ежедневен механизъм за наблюдение и контрол

„Скоро ще се въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на храни – от производителя до щандовете в магазините. Това ще става онлайн, за да може да се засичат цените всеки ден и да се дава адекватна информация, къде се получават ценовите разлики“, обясни аграрният министър.

 

Явор Гечев информира, че МЗм е стартирало процедура по нотификация за предварително изплащане на 50% от украинската помощ. „В началото на следващата седмица ще бъде изпратена в Брюксел, за да може да се подпомогнат сега земеделските производители, включително и животновъдите. Чрез този  инструмент ще дадем аванс от 50% на земеделските производители, за да може да имат разполагаемост на средствата“, подчерта още Гечев.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА