Стари храни може да бъдат използвани за фуражи

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Европейските правила ще бъдат променени така, че преработката на хранителни продукти, изхвърляни от хората, да бъдат преработени в храна за животни, обяви еврокомисарят от Комисията по безопасност на храните Витенис Андриукатис в реч по време на EXPO 2015, цитиран от Agra Europe. Идеята бе подкрепена и от Организацията по прехрана и земеделие на ООН като мярка за оползотворяване на ненужната храна, която хората изхвърлят неизползвана.

„Ние искаме да изусним и, където е възможно, да премахнем всякакви бариери, които възпрепятстват безопасната употреба на човешката храна и веригата, по която фуражите стигат от производителя до потребителя.”, каза еврокомисар Андриукатис. „Заедно с регулаторните власти в държавите-членки ние трябва да подкрепяме операторите на човешки храни и фуражи, които искат да оптимизират безопасната употреба на ресурси в хранителната и фуражната индустрии.”

Еврокомисарят уточни, че по веригата на предоставяне на храни от производител до потребител се получава така, че някои храни остават неизползваеми за хората, но могат да нахранят животни. „Трябва да направим така, че подобни храни да не се смятат за боклуци, и да направим възможна проследяемостта им така, че те да бъдат безопасно предоставени на онези, които се нуждаят от тях – благотворителни организации, хранителни банки, а когато това не е възможно, и на оператори, които ще ги предоставят като фуражи.”, каза еврокомисар Витенис Андриукатис.

Той уточни, че няма да се правят компромиси с безопасността за здравето на хората или животните.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements